Casa-dulap, Bacău

Locuirea este un proces in pepetua miscare. Propunerea este aceea a unei case-rama care, in timp, se imbogateste si schimba in functie de preferintele si posibilitatile celor care o ocupa. Cele doua case reprezinta doua etape posibile (dar nu singurele) din viata aceleiasi structuri. In acest caz, casa mai ‘avansata’ primeste mai mult spatiu util la mansarda, insa extinderea s-ar putea petrece si pe orizontala.

Locuirea la curte cere ca spatiul exterior sa primeasca, in proiectare, aceeasi atentie acordata celui interior. Structura propusa raspunde acestei cerinte mai intai lasand loc unei gradini si curti generoase ca, mai apoi, sa se deschida catre aceasta in felurite moduri: o prispa in lungul casei, spatii de depozitare a lemnelor si uneltelor, un adapost pentru cainele proprietarilor, etc.

Locuirea constransa de buget poate impaca, deopotriva, functia sa de adapost de baza cu nevoia (nu mai putin importanta) de frumos, prin gestionarea atenta a resurselor in cadrul proiectarii. Pentru a eficientiza costurile, cele doua case sunt alipite in mijlocul parcelei intr-un singur volum compact, cu o amprenta minima la sol. Fundatiile, acoperisul, anvelopanta au, asadar, suprafete minime, pastrand resurse pentru detaliere, particularitati.

In alte cuvinte, propunerea este a unei ‘case-dulap’, sau ‘case-echipament’ care, desi subtire si bine stransa, nu ciunteste din confortul promis de orice locuinta noua. Spatiile de depozitare asezate, de regula, in lungul peretilor interiori se muta cu totul sub casa, inaltand-o si lasand, in interior, un spatiu util lat de 2,45m – acelasi, deci, cu cel ramas dincolo de niste dulapuri obisnuite. Acest ‘soclu plin cu de toate’ se deschide atat in casa (pentru depozitarea lemnelor iarna, a unei saltele pentru oaspeti, a paturilor si a altor obiecte sezoniere) cat si catre curte. O structura modulara, usor de construit, inteles si imbogatit de catre locuitori.

Fază: Concurs de soluții

Client: Habitat for Humanity

Locație: Com. Poduri, România

Dată

iulie 2020