Perimetru de Solidaritate – proiect pilot

Proiectul se adresează situațiilor de precaritate a locuirii asociate persoanelor fără adăpost din București.  Intervenția spațială se află la intersecția dintre Bulevardul Carol, strada Paleologu și Calea Moșilor, un spațiu public anterior abandonat, însă intens tranzitat, care a rezultat printr-o străpungere a parcelarului istoric, cu demolarea unor imobile în anii ’80 pentru a putea conecta strada Armand Călinescu de Paleologu.

Proiectul propune recuperarea spațiului pentru comunitate și amenajarea acestuia pentru a putea fi folosit de grupuri diferite de persoane. Demersul propune realizarea unui cadru material în co-gestiune care aduce împreună și consolidează rețele de asistență socială din mediul public și din sectorul non-guvernamental, locul urmând să devină un punct fix pentru echipele mobile ale partenerilor din proiect, care vor monitoriza persoanele fără adăpost și vor oferi servicii complementare celor de supraviețuire.

Amplasate sub un spațiu acoperit care se dezvoltă pe toată lungimea instalației, douăzeci de unități individuale pentru depozitarea bunurilor persoane împart spațiul cu o serie de travei amenajate ca mobilier urban și care cuprind bănci și mese la cote diferite, o zonă cu vestiar, o zonă de expunere ( avizier ), o zonă pentru activități sportive care funcționează simultan ca rastel de biciclete. Proiectul dispune și de o travee dedicată partenerilor din proiect care vor avea grijă de lockere.

O parte importantă a proiectului constă în asigurarea accesului la electricitate în interiorul fiecărei unități de depozitare, prin intermediul panourilor fotovoltaice cu sistem Off-Grid, amplasate deasupra structurii. Persoanele fără adăpost dispun de obicei de echipamente electronice ( telefoane, radio etc.) dar nu și de posibilitatea de a le încărca, fiind de obicei condiționați de orarului centrelor de zi sau de noapte pe care le frecventează.

Concentrarea infrastructurii sociale la periferia orașului a însemnat și o marginalizare a problemelor cu care se confruntă persoanele fără adăpost. În absența unui spațiu personal, aceștia ajung șă-și dezvolte o rețea de locuire precară care cuprinde spații, situații și resurse ce le asigură supraviețuirea temporară, cel mai adesea în locații centrale.

Proiectul este un exercițiu care testeză posibiltățile creării unor demersuri colaborative ce implică administratia publică și societatea civilă, dezvoltând forme alternative de dezvoltare a orașului, care recuperează spații publice pentru categorii sociale slab reprezentate, o zonă de testare a acestui tip de serviciu care poate fi ulterior multiplicată și dezvoltată în locații satelit.

 

Anul: 2022-2023

Fază: Implementat

Finanțare: Proiectul ‘Perimetru de solidaritate – proiect pilot’ este derulat de Atelier Ad Hoc Comunitate și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Parteneri societate civilă: Asociația Carusel, Fundația Parada, Armata Salvării, Samusocial România

Parteneri instituționali: Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2, A.D.P. Sector 2, Primăria Sectorului 2

Locație: Bulevardul Carol, București, România

Dată

septembrie 2022