Infrastructură publică la plaja Cheson

Plaja Cheson este un spațiu-resursă important pentru orașul Zimnicea și satele din împrejurimi, fiind un loc accesibil multor categorii sociale. Cu toate că nu dispune de acces la mijloace de transport public, plaja este un cadru comun de întâlnire și convivialitate intens frecventat în perioada verii. Spațiul este transformat printr-o continuă negociere a practicilor sale cotidiene de utilizare: relaxare, joacă, înot, muzică, parcarea mașinilor și a căruțelor cu cai, adăpatul vitelor în apele Dunării, plimbări cu ATV-ul. Deși nu este un spațiu de mari dimensiuni, este singura plajă care nu a fost privatizată, devenind un loc intens folosit pentru petrecerea timpului liber în lipsa divesității alternativelor disponibile în oraș.
În astfel de spații neplanificate, regulile rămân difuze, ceea ce contribuie la atractivitea lor, dar care lasă multe aspecte nereglementate ce devin acaparatoare ( parcarea mașinilor pe plajă ) și nesustenabile ( lipsa colectării deșeurilor ). Deși intens folosită, îngrijirea plajei și administrarea deșeurilor rezultate în urma activităților a rămas mult timp în afara unor responsabilități clare atât la nivel administrativ, dar și comunitar.
Acțiunea de amenajare a plajei face parte din proiectul „Cu Apele Curate”, desfășurat de Asociația „Mai Mult Verde”și Lidl România, fiind un apel la implicarea în combaterea poluării cu plastic a apelor Dunării. Proiectul se adresează atât membrilor comunităților, cât și autorităților publice din orașele riverane.
Proiectul-pilot consolidează caracterul deschis și inclusiv al spațiului printr-o serie de echipamente destinate activitațiilor colective, fiind o bună oportunitate de co-gestionare a unui spațiu public între administrația locală, organizații non-guvernamentale, antreprenori locali și comunitate.
Proiectul este realizat dintr-o structură liniară de lemn, propunând o serie de echipamente publice accesibile pe ambele fețe ale instalației, atât dinspre plajă cât și din pădure. Acestea au rolul de a marca zona de intrare pe plajă și de a o delimita de parcare amenajată în apropiere. Panourile de informare și pubele pentru colectarea selectivă sunt amplasate în zona de acces, unde există vizibilitatea cea mai bună pentru a fi folosite cât mai ușor. Locurile cu utilizări multiple ( rastel biciclete, masă de picnic, gradene, masă ping-pong, locuri de joacă, vestiarul exterior și fileul de volei ) sunt localizate de-a lungul plajei și deschise tuturor.
Deși este o amenajare temporară, folosirea spațiului nu se limitează doar la perioada verii, echipamentele extinzând tipurile de activități colective desfășurate. Demersul proiectului este completat cu o serie de elemente grafice ( logo-uri, panouri, afișe ) dispuse punctual, care ajută la stabilirea și întelegerea unor reguli comune de utilizare a plajei.
Fiind un prim pas dintr-un proces de descoperire a potențialului public al malurilor orașelor dunărene, amenajarea plajei Cheson definește o zonă de test și experiment care ilustrează nevoia unor spații cu utilizări colective, gestionate responsabil pentru combaterea poluării cu plastic a apelor Dunării.

Anul: 2020

Fază: Proiect implementat

Locație: Zimnicea, România

Beneficiar: Asociația Mai Mult Verde

Partener: Primăria Orașului Zimnicea

Credite fotografii: Asociația Mai Mult Verde P1, P2, P3, P5, P9, Atelier Ad Hoc Arhitectura: P4, P6, P7, P8, P10, P11, P12, P16

*Nominalizarea secțiunii „Arhitectură și spațiu public” la Anuala de Arhitectură București pentru proiectul „Instalație publică plaja Cheson” (2020)

Dată

august 2020