Dosar București – Ipostaze de locuire a străzii

Situaţiile de nesiguranţă sau lipsă a adăpostului sunt o prezență constantă în spațiul public bucureștean. Contestate sau ignorate, manifestările zilnice ale acestei crize locale se află într-o zonă de ambiguitate în care ‘acasă’ și ‘pe stradă’ se apropie, până la lipsa distincţiei.

În interiorul unei reţele de locuire extinsă care cuprinde locuri, oameni, obiecte de infrastructură urbană, momente de oportunitate şi situaţii de conflict, oamenii străzii locuiesc în spaţii intermediare tolerante unde presiunea economică şi administrativă e slabă.

Dosar București este o cercetare aplicată a practicilor de locuire stradală care își propune explorarea orașului prin prisma celor care îl folosesc pentru adăpost și supraviețuire. Colectarea situațiiilor străzii se face prin practicile a 5 grupuri recurente – colectorii de deșeuri, comercianții stradali, anticarii, boschetarii și parcagii. Demersul e însoțit de construcția unor echipamente de ajutor care reacționează la răspunsurile auto-formulate ale străzii. Pătura-adăpost, Colectorul de cartier si Chicineta Zburătoare sunt 3 dintre structurile care completează ipostaze situate în afara posibilităţilor guvernării instituţionalizate a oraşului.

Fază: În curs de elaborare

Locație: București, Romania

Dată

ianuarie 2016