Adăpost pentru refugiați

În urma marilor deplasări de oameni din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Europa, actul de așezare și relocare devine undeva un mijloc de mobilizare socială bazat pe solidaritate și pe o conștiință împărtășită cu privire la o apartenență. Taberele de refugiați sunt locuri în care comunitățile itinerante de rezidenți vulnerabili găsesc adăpost și o infrastructură care face posibilă viața de zi cu zi.

Unitatea individuală de exil oferă o alternativă pentru condițiile de locuire din taberele de refugiați, atât ca locuri de așezare temporară, cât și ca adunări colective prelungite pentru perioade de timp nedeterminate. Adăpostirea într-un astfel de context este atât un spațiu de zi cu zi pentru o persoană sau o familie, cât și o problemă politică privind politicile internationale, statale  și societatea civilă.

Unitatea individuală de exil oferă spațiu pentru nevoile de bază ale unui individ sau ale unui cuplu într-un volum de 24 de metri cubi. Construită cu rame de oțel și panouri modulare din lemn, permite transportul și asamblarea ușoară. Configurația sa permite multiple scenarii de utilizare: odihnă, igienă, depozitare, mâncare – cu resurse minime și flexibilitate mare.

Fază: Studiu de soluție

Organizator: Festivalul Internațional de Arhitectură Eme3

Locație: Barcelona, Spania

* Mențiune Eme3 International Architecture Festival în Barcelona

Dată

iulie 2016