co-LIZA este o lucrare realizată în cadrul expoziției – documentare “We Are Here To Stay”, un proiect pilot inițiat pentru a crea un prim contact cu o minoritate subreprezentată din București – migranți/imigranți/refugiați din țările Orientului Mijlociu – prin procese de creație artistică facilitate de șase artiști multidisciplinari în perioada august-noiembrie 2022.
Contribuția Atelier Ad Hoc a avut în vedere deficitul infrastructurii existente adresate acestor grupuri și al spațiilor-resursă cu potențial catalizator, precum și dificultatea comunicării între persoanele participante și facilitatori ( din cauza diferențelor de limbă ). Demersul a fost orientat către crearea unei structuri-suport sub forma unui echipament mobil și adaptabil care poate susține activități colective.
Rolul proiectului este de a crea o resursă în co-gestiune pentru comunitate, ce poate fi disponibilă imediat în funcție de nevoie și prin implicarea pe termen lung a persoanelor/ agenților care fac parte din demers, miza fiind aceea a unui angajament care să continue și după finalizarea proiectului “We are here to stay”.
Obiectul comunică prin culoare și printr-o serie de marcaje indicative, posibilele configurații care definesc cadrul fizic al unor activități diferite (interior/ exterior) precum ateliere, mese comunitare, petreceri, joacă sau plimbări, incluzând depozitarea obiectelor necesare acestora. Culoarea face trimitere la steagul international al refugiaților iar desenele explicative sunt gândite pentru a fi simplu de înțeles, fără utilizarea cuvintelor.
Liza, un element standard folosit pentru transportul mărfurilor, este integrată ca structură în cadrul piesei de mobilier, căruia îi susține deplasarea atât la interior cât și la exterior. Toate cele trei poziții ale lizei ( verticală, orizontală, oblică ) sunt folosite în proiect ca să genereze ipostaze diferite de folosire la cote multiple, în funcție de persoanele care folosesc obiectul ( copii, femei, coordonatori, etc. ) și necesitățile momentului.
Lucrarea este realiză din placaj și are o serie de perforații care fac posibilă adăugarea unor accesorii metalice ( cârlige, agâțătoare, diferite suporturi pentru creioane, tacâmuri, role hârtie, etc. ). În interiorul cutiei sunt depozitate șase taburete pliate.
Anul: 2022
Proiect: “We Are Here To Stay“
Proiectare de detaliu și producție : Andrei Savonea
Coordonatori proiect: Adelina Luft (curatoare independentă) și MNȚRplusC (Ilina Schileru)
Coordonator Comunitate: Rashiqa Omar
Finanțare: Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: Muzeul Țăranului Român, Asociația Activ Random și Viața în Mov.
Locație: București, România
noiembrie 2022