Proiectul reprezintă un exercițiu de redefinire a limitei, care se folosește de resursele umane și materiale disponbile pentru a îmbunătății condițiile de locuire ale persoanelor care folosesc zilnic adăpostul de noapte din Pantelimon. Ca reacție la prezența excesivă a gardurilor în spațiul public bucureștean, proiectul propune o nouă formă a delimitării realizată din 48 de unități de depozitare, o zonă de colectare adresată cartierului, un umbrar și o jardinieră.
Prezența echipamentelor extinde accesul la bunurile personale pe toată durata zilei și completează programul nocturn de funcționare al adăpostului, îmbunătățind posibilitățile de utilizare a spațiului pentru fiecare locatar și transformând delimitarea existentă dintr-un spațiu de separație într-unul de legătură. Gardul devine un instrument flexibil de depozitare a lucrurilor personale, o dotare foarte necesară dar inexistentă în interior.
Structura e completată de amenajarea unui loc pentru odihnă și aşteptare care măreşte perimetrul de toleranţă și de un colector cu jardinieră unde pot fi lăsate donații pentru persoanele din adăpost. Prin realizarea intervențiilor și amplasarea lor pe limită, acestea influenţează atât rutina internă a adăpostului dar şi activităţile desfăşurate în spaţiu public de locatarii centrului. Cu toate că nu soluţionează precaritatea locuirii, intervenţia cultivă prin construcţie, gestiune şi utilizare, identitatea individuală şi responsabilitatea colectivă a celor fără adăpost, mediând relaţia cu vecinii din cartier. Limita este negociată între doua tipuri de spațiu public redefinind relația cartier-adăpost: strada – destinată utilizării în comun și adăpostul – cu acces controlat, aflat în grija administrației publice.
Proiectul transformă o situație de margine ( socială şi spaţială ) într-un spațiu cu utilizări multiple, realizând un cadru posibil pentru adăpostire și interacțiune, care ajută la actualizarea parțială a condițiilor de locuire, transformând un adăpost ( oficial ) temporar într-unul ( informal ) semi-permanent.
Anul: 2018 – 2019
Fază: Etapa 1 – Implementată
Finanțare: OAR prin Timbrul Arhitecturii, Ruvix.ro
Client: Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2
Locație: str. Ion Vlad 5-4, București, România
* Proiect selectat în cadrul Premiului european pentru spațiu public (2022)
* Premiul secțiunii „Inițiative/ Experimente/ Viziuni” la BETA Bienala Timișoreană de Arhitectură (2020 – ex aequo )
* Premiul secțiunii „Arhitectura spațiului public” la Anuala de Arhitectură București (2019)
* Nominalizare AFCN la categoria “ Activare culturală în (relație cu) spațiul public care valorizează memoria colectivă și redefineste identitatea locului“ (2019)
septembrie 2018