Expoziția Triaj

În timpul demersului de reorganizare a spațiilor de depozitare, Muzeul Național de Artă Contemporană își reasamblează colecția în spațiile de expunere din interiorul fostei ‘Case a Poporului’. Prima sală suplinește lipsa unui foaier al muzeului prin construcția unui amfiteatru, ca spațiu principal de discuții și expunere, în timp ce în a doua încapere – Sala de Marmura – spațiul depozitului prinde contur, fiind umplut cu lucrari de artă de tipuri și dimensiuni variate.
Un sistem modular de stocare din cadre din lemn este construit și reprodus pentru a realiza structurile suport necesare stației de triaj, pastrînd o dispunere nonierarhica a lucrărilor. Cadrul din lemn este proporționat corespunzator dimensiunii paleților și definește o serie de spații în care sunt expuse lucrări de artă, protejate cu plasă albă. Sfori de cânepa creează divizări suplimentare ale unitaților din lemn, necesare pentru numărul mare de picturi existente.
Spațiul expoziției ramâne deschis schimbărilor și permite circulația generală a lucrărilor de artă între depozite și spațiile expoziționale.
Amenajarea arată mai multe ipostaze ale stației de triaj: un loc de lucru – pentru inventarierea și conservarea lucrărilor facuta de personalul muzeului, un spațiu de întâlnire – folosit pentru evenimente publice, un spațiu de expunere – pentru vizitatorii muzeului și un depozit – oferind un cadru de expunere a lucrărilor acumulate de diferite instituții de-a lungul timpului.

Anul: 2016-2017

Faza: Finalizat : Amenajare expoziție

Client: Muzeul Național de Artă Contemporană

Locație: Palatul Parlamentului, MNAC, București

Coordonator: Irina Radu

Fotografii: Clara Duran (p7,8,9,10), Lavinia Pollak (p3,5,13) MNAC București (p1,2,4,6,11,12) cu amabilitatea MNAC

* Premiul secțiunii „Arhitectura spațiului interior – amenajări efemere” la Anuala de Arhitectură București

* Mențiune/ Nominalizare Big SEE Interior Award 2018 pentru proiectul „Triaj” @ Zavod Big, Centre for creative economy of Southeast Europe

Dată

aprilie 2016