Pentru proiectarea expoziției Cele mai frumoase cărți din România, un eveniment anual de design de carte, a fost nevoie o familie de instrumente pentru dispunerea temporară a cărților. Cartonul a fost ales ca material de construcție adecvat datorită relației sale tactile cu cărțile, dar și în contextul bugetului limitat și intervalului scurt de timp pentru proiectare și producție.
Pentru a ușura transportul și montajul, a fost aleasă soluția construirii unei serii de pachete care conțin trei tipuri de piese modulare – o masă, un taburet și un panou – care compun prin repetare un spațiu adecvat de contact între spectatori și cărți. Plierea este folosită ca metodă de bază pentru schimbarea configurației fiecărui element de la ambalare la utilizare.
Urmărind felul în care cărțile sunt expuse în spatial public din oraș, atunci cand perioada de expunere se încheie, modulele de carton sunt scoase în stradă, făcând trecerea de la expoziția de design la vânzările informale de cărți la mâna a doua prin redistribuirea unei părți din resursele expoziționale pentru a sprijini practicile de anticarilor bucureșteni din apropierea Pieței Universității.
Chiar dacă anticarii au avut o istorie lungă în această piață centrală, locurile unde li se permite să își continue activitatea sunt schimbate periodic atunci când încep să prolifereze. Ei supraviețuiesc găsind spații neconflictuale în care practicile lor continuă să fie tolerate. În prezent rămân împrăștiați în zonă gata oricand să strângă cărțile și să schimbe locația.
Fază: Finalizat: Amenajare expoziție – formal – informal
Client: Asociația pentru performanță și cultură
Locație: Biblioteca Națională / Piața Universității, Bucureșt
Curator: Anca Verona Mihuleț
Fotografii: Cristian Nistor (p1,3,4) Catalina Filip (p2) cu amabilitatea Institutului Francez
iunie 2015