Proiectul trasează un perimetru de siguranță și ajutor care face legătura între cartier și serviciile oferite de Asociația Carusel. Contextul este acela al unei gospodării modeste din Ferentari, aflată în proprietatea asociației, care va deveni spațiul unui nou centru de zi. Acest moment de tranziție aduce în discuție noul rost al curții în scenariul deschiderii ei către grupuri vulnerabile de oameni.
Curtea se definește în acestă situație atât ca perimetru firesc și familiar dar și ca un spațiu alternativ prin deschiderea și rolul pe care și-l asumă în cartier. Proiectul păstrează domesticitatea curții existente dar în același timp definește o zonă de sprijin și toleranță pentru utilizare colectivă, căutând să contureze un cadru care să poată fi supus unor interpretari și utilizări variate. Prin lărgirea spațiului public și crearea unei zone interstitiale între casă și oraș se satisface nevoia unui cadru de siguranță atât pentru comunitate cât și pentru asociație. Transformarea limitei existente într-un spațiu deschis și primitor crează pe termen lung în cartier un punct fix de ajutor pentru persoanele aflate în diferite stări de degradare. Acest spațiu nou creat este un prim pas de cunoaștere între beneficiari și asociație.
Prin echipamentele nou create copiii se pot juca în timp ce părinții primesc medicamente, oamenii fără posibilități pot primi hrană și haine, cismeaua de apă o sa-i ajute pe beneficiarii care nu sunt legați la utilități. Se va asigura accesul în băi/dușuri si accesul la prim ajutor. Aici va fi și baza echipei mobile care pleacă pe teren pentru a ajutora oamenii care nu se pot deplasa sau nu sțiu locația centrului.
Grădina plantată primeşte o structură metalică perimetrală în interiorul căreia îşi găsesc locul o serie de echipamente pentru utilizare colectivă: un punct de apa, o zonă de gătit, o masă, un loc de stat, un loc de joacă şi alte echipamente de ajutor în jurul cărora utilizatorii și membri asociației se pot strânge și pot desfășura activități în comun.
Această zonă de asistența, are nevoie de o arhitectura specficică acestor nevoi care să poată activa resursele disponbile ale asociației pentru comunitatea din Ferentari. Odată câștigată încrederea beneficiarilor în misiunea de ajutorare care suplinește nevoile de supraviețuire, se poate trece la situații în care ajutorul este pe termen lung și implică servicii de asistență socială și găzduire temporară, fiind utilizată casa și terenul din spatele ei.
Propunerea susține demersul Asociației Carusel de a defini rolul particular al centrului de zi în cartier și de a formula un scenariu de funcționare cu rezultate bune. Asociaţia doreşte transformarea imobilului existent într-un centru medico-social destinat comunității, în special persoanelor care se confruntă cu sărăcie extremă sau alte situaţii de vulnerabilitate asociate locuirii precare: case fără acces la utilități, lipsa actelor de identitate sau a asigurarii medicale, risc ridicat de infectare cu HIV/ Hepatită/ TBC, acces limitat la servicii sociale, educaționale, medicale, stigmatizare și discriminare, consum de droguri.
Imobilul exisent va fi obiectul unei consolidări şi amenajări şi va cuprinde un cabinet medical, un birou de consiliere și asistență socială, o spălătorie, un spațiu pentru depozitare și facilități de igienă personală (dușuri). Spaţiile de socializare fac legătura cu spatiul exterior al curţii şi vor fi folosite pentru a oferi informații, apă, ceai, cafea, alimente, distribuire de haine, încălțăminte, pături, saci de dormit, precum și spațiu de refugiu în perioadele reci.
Fază: Proiect neimplementat
Organizator: Asociația Carusel
Locație: Ferentari, București, România
martie 2017