Colector de cartier
Amplasat la intersecția traseelor unor colectori de PET-uri și doze, echipamentul are la baza o serie de relații de schimb și solidaritate în vecinatate. Prezența lui dezvaluie o economie marginală a supraviețuirii unde înțelegerile ramân informale și nereglementate, predispuse atât intensificarii dar și abuzului.
Structura metalică folosește ladițe de plastic recuperate pentru a strânge materialele aduse, are o bancă și o masă pentru repaos, un ceas pentru a nota momentul din zi când e vizitat de colectori și un cântar pentru a verifica cantitatea acumulată înainte de a ajunge la centrul de colectare.
Deși a pornit ca raspuns la creșterea economiei informala a deșeurilor – colectarea de sticle de plastic, doze metalice și maculatură – utilizarile lui curente sunt mai variate și sunt legate de practici binevoitoare – donații de mâncare, haine și încălțăminte. Prototipul a gasit o persoanaăcare îi poartă de grijă, Nea Curcanul – un vecin care și-a pierdut adăpostul în perioada imediat urmatoare amplasarii. El mediază unele schimburi și a extins rețeaua proprie de locuire pentru a include obiectul în rutina sa.
Fază: Proiect implementat
Finanțare: OAR – Timbrul Arhitecturii
Locație: strada Sfântul Constantin, București, Romania
* Premiu secțiunii „Viziuni și cercetări prin arhitectură” la Anuala de Arhitectură București